ÖZELLEŞTİRME HUKUKU

Devletin ekonomiden çekilmesi olarak adlandırılan özelleştirme uygulamaları, ülkemizde de yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu uygulamalardan dolayı çoğu zaman ilgili taraflar mahkemelik olmakta ve kamuoyu tarafından dikkatle takip edilmektedir. Özelleştirilen kurumlar, kamunun malı olduğu için tüm işlemlerin de özelleştirme hukuku kapsamında yapılması gerekmektedir.

Özelleştirme Hukuku Nedir?

Özelleştirme, devletin ekonomi üzerindeki etkisini azaltmak ve özel sektörün gücünü artırmak için yapılan işlemlere denmektedir. Halk arasında kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT), özel sektöre devredilmesi olarak da bilinen özelleştirme işlemi, kamu yararına yapılan bir faaliyettir.

Bu faaliyetlerle ilgili düzenlemenin yapıldığı hukuk dalına ise özelleştirme hukuku denmektedir.

Bu kapsamda yapılan yasalar, özelleştirme ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi; özelleştirme yüksek kurulu ve özelleştirme idaresi başkanlığına verilmiştir. Bu işten elde edilen gelirler ise özelleştirme fonuna aktarılmaktadır.

Özelleştirme Hukukunun Kapsamı Nedir?

Özelleştirme hukuku, özelleştirme yöntemlerini, uygulanacak ihale usullerini ve özelleştirecek kurumların değerlerinin nasıl tespit edileceği gibi konuları kapsamaktadır.

Kapsam bakımından teknik konuları içeren özelleştirme hukukuyla ilgili davalarda, özel ihtisas gerektiren avukatlarla yürütülebilmektedir.

Akaslan Hukuk Bürosu olarak özelleştirme davalarında profesyonel ekibimizle birlikte aşağıda saydığımız hizmet alanlarımızda müvekkillerimize hizmet vermekteyiz.

Özelleştirme Hukuku Hizmetleri

Özelleştirme hukuku kapsamında verilen hizmetler genellikle ihalelerin hazırlanması veya iptal davalarının hazırlanması şeklinde olmaktadır.

 

  • Bu hizmetlerin bazıları şu şekilde sıralanmaktadır;
  • Özelleştirme kapsamına alınmış olan kurumla ilgili yasal konuların hazırlanması ve sunulması
  • Özelleştirilecek kurumun, özelleştirilme yöntemi konusunda hukuki destek sağlamak
  • İhale aşamasında uygulanacak yasal adımlar hakkında yardımcı olmak
  • İhalenin sonuçlanmasından sonra, yasal mevzuat gereği, ilgili yerlerden resmi izinlerin alınması
  • Özelleştirme sonucunda meydana gelen sorunların çözümüne destek olmak
  • Özelleştirme projelerinin denetimlerinin yapılması

Bunların yanı sıra, özelleştirilecek kurum yöneticilerine, süreç ile ilgili bilgi vermek ve hukuki danışmanlıkk yapmak da özelleştirme hukuku hizmetleri arasındadır.

Referanslarımız ve talepleriniz için [email protected] mail adresine başvurabilirsiniz.

 

BU YAZIYI PAYLAŞIN