ANLAŞMALI BOŞANMA
ANLAŞMALI BOŞANMA
Av. Arb. Doğukan AKASLAN, LL.M
4721 sayılı Medeni Kanuna göre boşanma davası iki şekilde açılabilir:
- Anlaşmalı boşanma davası
- Çekişmeli boşanma davası
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun “Evlilik Birliğinin Sarsılması” kenar başlıklı 166 f.1. maddesi öğreti ve uygulamada “Anlaşmalı Boşanma” olarak adlandırılmaktadır. Bu maddeye göre;
“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz”
Anlaşmalı boşanmayı kısa bir şekilde tanımlayacak olursak, eşlerin boşanmaya ilişkin her konuda mutabık kalarak boşanmalarıdır diyebiliriz.
Anlaşmalı boşanma talep ettiğimizde başvuracağımız görevli mahkeme aile mahkemesidir. Eğer bulunulan yerde aile mahkemesi yok ise, bu davalara ‘’Asliye Hukuk Mahkemeleri’’ bakar ve bu mahkemeler kararı verir.
Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Anlaşmalı boşanmada olmazsa olmaz şartlara bakacak olursak;
- Tarafların en az bir yıl evli kalmaları gerektiğidir.
- Boşanma davasında eşlerin birlikte dava açması veya bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi gereklidir. Dava açmanın başka bir yolu da; eşlerden birinin anlaşmalı veya farklı bir sebeple boşanma davası açması ve karşı tarafın da hakim huzurunda bunu kabul etmesidir bu da anlaşmalı boşanma olarak kabul edilir.
- İki tarafın özgür iradeleriyle mahkemede hazır bulunup hakim huzurunda boşanmak istediklerini ifade etmeleri gerekmektedir.
- Mahkemede hakimin tasarruf yetkisi ön plandadır. Hakimin; boşanmanın mali sonuçlarına ve varsa çocukların durumuna ilişkin tarafların karara vardıkları hususları onaylaması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanmak isteyen eşler boşanmanın tüm sonuçlarına ilişkin anlaşmaları gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasında taraflar ‘’Anlaşmalı Boşanma Protokolü’’ hazırlayabilirler. Bunun yanında taraflar herhangi bir protokol hazırlamaksızın hakim önünde taleplerini dile getirip hakimin bu istek ve beyanları zapta geçirerek anlaşmalı boşanmada karar verilir.
Anlaşmalı boşanma davasında en önemli olan husus şudur ki; boşanma davalarında protokol hazırlanırken taraflar boşanmanın fer’i niteliğinde olan; nafaka, tazminat, mal paylaşımı, ziynet eşyaları gibi hususları tek tek belirlemelidirler çünkü boşanma aşamasından sonra bu anlaşılan hususlarda tarafların yeniden talepte bulunması mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma sonucunda tarafların boşanmanın mali sonuçlarına ilişkin aralarındaki ihtilafı nihai olarak çözdükleri ve ilişkilerini tasfiye ettikleri kabul edilir. Yine boşanma aşamasından sonra, boşanma protokolünde kararlaştırılan konularda yeniden dava açmak mümkün değildir. Bunun istisnasını ise çocuklar lehine protokole madde konulmamış olması halinde iştirak nafakasıdır.
- Anlaşmalı Boşanmayı Genel Olarak Sıralarsak;
- En az Bir Yıl Evli Olan Taraflar Anlaşmalı Boşanma Kararı Alınır
- Boşanma Protokolü Hazırlanır. (Eğer Protokol Hazırlanmamış ise Hakim Huzurunda Zapta Geçirilir.)
- Protokolde Velayet, Nafaka, Tazminat, Ev Eşyası Gibi Konular Düzenlenir.
- Protokol Taraflarca İmzalanır.
- Protokol ve Dava Dilekçesi İle Boşanma Davası Açılır.
- İvedi Duruşma Günü İstenir.
- İki Taraf Duruşma Günü Hazır Bulunur.
- Taraflar Boşanma İradelerini Açıklar ve Protokoldeki İmzalarını İkrar Eder.
- Mahkemece Anlaşmalı Boşanmaya Karar Verilir.
- Gerekçeli Karar Yazılır.
- Gerekçeli Karar Tebliğ Alınır.
- Taraflar Temyizden Feragat Eder.
- Kararın Kesinleşmesi Yapılır.
- Nüfus Müdürlüğüne Karar Gönderilir ve Taraflar Kimliklerini Değiştirebilir.
Referanslarımız ve talepleriniz için [email protected] mail adresine başvurabilirsiniz.
Av. Arb. Doğukan AKASLAN, LL.M